Stille week ...

Witte Donderdag

Wat gebeurde er:

Vandaag is het de eerste dag van het feest waarvoor al die mensen naar Jeruzalem kwamen: het feest van de ongezuurde broden. De discipelen zoeken een veilige plaats om het pesachmaal te kunnen houden.
Vooraf wast Jezus de voeten van de discipelen, onder luid protest van Petrus. Dat stelt Hij het Avondmaal in dat we nu nog steeds vieren om hieraan te denken. Hij bidt ook een bijzonder gebed (het Hogepriesterlijk Gebed noemen we dat). Dan prijze ze God door te zingen en gaan ze terug naar de Olijfberg, de hof van Getsemane.
Jezus vraagt zijn vrienden om met Hem te waken, maar het lukt ze niet. Jezus praat met zijn vader en neemt zijn taak (het kruis) op zich. In die nacht wordt hij gevangen genomen (op aanwijzing van Judas). Hij wordt meegesleurd naar de Hogepriester Annas. Daarna naar het paleis van Kajafas. Ze proberen valse redenen te vinden om Hem te laten doden. Hij wordt bespuugd en geslagen. Petrus volgt Hem stiekem, maar als ze aan hem vragen of hij een volgeling van Jezus is, weet hij niet hoe snel hij dat moet ontkennen.

Lees uit je Bijbel: Lucas 22:7-64 het is een lang stuk... maar lees het toch maar!!

Danken en bidden: Wat geweldig dat Jezus echt zijn taak wilde vervullen! Wij zouden waarschijnlijk, net als Petrus, al snel een uitweg gezocht hebben. Maar Jezus ging alle pijn en ellende met opgeheven hoofd tegemoet. Omdat Hij wist dat jouw en mijn redding daarvan afhing.

1 opmerking: