Stille week ...

Goede vrijdag

Wat gebeurde er
Nog voordat de stad ontwaakt, komen de hogepriesters, oudsten en het Sanhedrin bij elkaar en ze besluiten dat Jezus dood moet. Ze proberen dat Pilatus te laten doen (de Romeinse baas van Jeruzalem). Judas krijgt verschrikkelijke spijt en pleegt zelfmoord.Pilatus stuurt Jezus door naar Herodes (de baas van de regio), maar die geeft Hem voor de grap een koningsmantel en neemt het niet serieus. Pilatus ziet ook niet veel kwaad in Hem, maar de druk van het volk is te groot. ze willen liever dat een misdadiger (Barabbas) vrijkomt dan Jezus.
Pilatus laat Jezus dan geselen (zweepslagen tot bloedens toe). De soldaten lachen Hem uit en zetten een doornenkroon op zijn hoofd. Ze spugen en slaan Hem. Pilatus laat de gehavende Jezus aan het volk zien en hoopt dat ze Hem nu wel zullen laten gaan. Maar het volk is opgehitst en uitzinnig: 'Kruisig Hem!' roepen ze massaal. Pilatus stemt toe. Buiten wordt Simon van Cyrene gedwongen Jezus' kruis te dragen. Tussen 8 en 9 uur 's ochtends wordt Jezus gekruisigd op Golgota. Om 12 uur wordt het donker, tot 3 uur 's middags. En dan sterft Jezus ...
Het gordijn in de tempel scheurt doormidden en iedereen kan tot in het heilige der heiligen kijken (strikt verboden in het oude testament!). De aarde beeft en rotsen vallen in stukken. Als de zon is ondergegaan gaat Jozef van Arimatea naar Pilatus en hij krijgt toestemming het lichaam van Jezus te begraven, in een rotsgraf vlakbij Golgotha.

Lees uit je Bijbel: Matteüs 27: 27-56

Danken en bidden: Jezus offert zich op om ons te redden! Jezus kreeg wat wij verdienen: de doodstraf. Zodat wij krijgen wat Hij verdiende: vrijspraak en Gods eeuwige liefde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten